سفارش تبلیغ
صبا ویژن

دستورالعمل کامل آزمایش اندازه گیری اوریک اسید

آزمایش اندازه گیری سطح اوریک اسید سرم چه اهمیتی دارد ؟

اوریک اسید (Uric Acid) ترکیبی نیتروژن دار غیر پروتئینی است.هود لامینار  این مولکول شیمیایی در اثر تجزیه باز های پورینی گوانین و آدنین ایجاد می شود. فرایند طبیعی این ترکیب شیمیایی حلقوی نیتروژن دار در بدن به گونه ای است که در خون حل می شود و به کلیه ها می رود. سپس به وسیله ادرار از بدن دفع می شود. اما ممکن است این ماده در بدن انسان به دلایلی که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد افزایش پیدا کند . این افزایش باعث ایجاد بیماری هایی از جمله نقرس ، سنگ کلیه و سندروم لش نیهان ( اختلال ژنتیکی مرتبط با دوران جنینی) و غیره شود.

در ادامه می خواهیم با روش انجام آزمایش اندازه گیری سطح اوریک اسید خون ، ابزار ها، دستگاه ها و تجهیزات مورد نیاز برای انجام این آزمایش و همچنین طرز استفاده از آن ها در آزمایشگاه بیش تر آشنا شویم.

محدود طبیعی سطح اوریک اسید خون

اسید اوریک هم مانند تمام مولکول های شیمیایی بدن باید به مقدار مشخصی به صورت محلول در خون وجود داشته باشد. تجاوز از این مقدار ها می تواند هشدار هایی برای بروز سلامت بدن باشد. به این معنی که حتما ارگان های بدن دچار مشکلاتی شده اند. این محدوده با توجه به جنس و سن می تواند متفاوت باشد. اعداد زیر میانگین کلی از مقدار این ماده در بدن با توجه به جنسیت است:

  • سطح طبیعی اوریک اسید سرم خون در زنان : 2.6 تا 6.1 میلی گرم بر دسی لیتر
  • سطح طبیعی اوریک اسید سرم خون در مردان : 3.5 تا 7.3 میلی گرم بر دسی لیتر

عوامل که در افزایش سطح اسید اوریک خون دخیل هستند

در صورتی که مقدار این مادهدر جواب آزمایش خون بیمار بالا تر از میزان معمول باشد، می توان اختلالاتی در موارد زیر مشکوک شد. پزشک با توجه به سایر علائم بیمار می تواند مشکل اصلی دریابد. سپس برای حل این مشکل درمان مناسب را تجویز کند.

  • نارسایی کلیه ها
  • چاقی
  • کم کاری تیروئید
  • عوامل ژنتیکی
  • مصرف نوشیدنی های الکلی
  • رژیم غذایی نا مناسب
  • مصرف برخی دارو ها
  • مبتلا بودن به برخی از بیماری ها مانند لوسمی

بیماری های ناشی از افزایش سطح اوریک اسید خون

در اثر تولید بیش از حد و یا کاهش دفع اوریک اسید توسط ادرار ، سطح اوریک اسید خون بالا می رود. در نهایت عارضه ای به نام هایپر اورسیمی در بدن فرد رخ می دهد. از جمله بیماری هایی که در اثر هایپراورسیمی به وجود می آیند می توان به بیماری نقرس اشاره کرد. در این بیماری اسید اوریک به صورت کریستال های اورات سدیم در بین مفاصل و بافت های بدن فرد رسوب می کند. به این رسوب اصطلاحا Tophi می گویند. رسوبات باعث ایجاد درد و ناراحتی در این قسمت های بدن بیمار می شود.

سندروم لش نیهان یکی دیگر از بیماری هایی است که در اثر افزایش اوریک اسید خون در محدوده زمانی 6 ماهگی دوران جنینی به وجود می آید. این بیماری نوعی اختلال ژنتیکی وابسته به x مربوط به خون است. باعث نارسایی کلیه و همچنین ایجاد لرزش در لب و دستان فرد بیمار می شود.

از دیگر عوارض بالا رفتن سطح اوریک اسید خون می توان به بروز بیماری های کلیوی، سنگ کلیه و درد در ناحیه پهلو و شکم نیز اشاره کرد.

دستگاه ها و تجهیزات مورد نیاز آزمایش اسید اوریک در آزمایشگاه بیوشیمی پزشکی

  • لوله های آزمایشگاهی کاملا تمیز
  • کیت تشخیصی مخصوص
  • سل کوارتزی
  • سمپلر 100 تا 1000 میکرولیتر و سر سمپلر های مناسب آن
  • اسپکتروفتومتر
  • بن ماری
  • آون آزمایشگاهی

روش فتومتریک به منظور اندازه گیری سطح اوریک اسید خون

برای انجام این آزمایش به سه لوله آزمایشگاهی برای محلول بلانک، تست و استاندارد نیاز می باشد. همچنین به کیت تشخیص سطح اوریک اسید خون، کووت، سمپلر و دستگاه اسپکتروفتومتر برای اندازه گیری جذب محلول های استاندارد و تست نیز نیاز می باشد.

ابتدا با استفاده از سمپلر به لوله بلانک 1000 میکرولیتر از معرف زرد رنگ اضافه کنید. دستگاه اسپکتروفتومتر را بر روی طول موج 546 نانومتر تنظیم کرده و به وسیله لوله بلانک تهیه شده، دستگاه را صفر کنید.

https://hakimazma.com/%d8%b3%da%a9%d9%88%d8%a8%d9%86%d8%af%db%8c-%d8%a2%d8%b2%d9%85%d8%a7%db%8c%d8%b4%da%af%d8%a7%d9%87%db%8c/

سپس در مرحله بعد برای تهیه محلول لوله استاندارد و تست با استفاده از سمپلر مناسب 1000 میکرولیتر از معرف  را به هر دو لوله تست و استاندارد اضافه کنید. پس از آن 25 میکرولیتر از محلول استاندارد را داخل لوله استاندارد و 25 میکرولیتر از سرم خون را نیز توسط سمپلر داخل لوله تست ریخته و به مدت 10 دقیقه لوله ها را داخل بن ماری و در دمای 37 درجه سانتی گراد قرار دهید تا مواد کاملا با یکدیگر واکنش دهند. در این مرحله مشاهده می کنید که در اثر انجام واکنش داخل لوله های تست و استاندارد رنگ گلبهی ظاهر می شود. اکنون می توانید محتویات لوله تست و استاندارد را با احتیاط داخل کووت های جداگانه بریزید و جذب لوله تست و استاندارد را توسط دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری و بر روی صفحه دیجیتال دستگاه مشاهده کنید. در انتها جذب لوله تست به دست آمده را بر جذب لوله استاندارد تقسیم کرده و در غلظت استاندارد اوریک اسید ( 6 میلی گرم بر دسی لیتر ) تقسیم کنید تا سطح اوریک اسید خون فرد مورد آزمایش به دست آید.