سرپ چیست؟
سرپ یا (SERP) Search Engine Results Pages صفحاتی هستند که گوگل یا موتورهای جستجوی دیگر در پاسخ به جستجوی کاربر نمایش میدهند. مشاوره سئوحرفه ای این صفحات عنوان صفحات وبی را نمایش میدهند که به آنچه سرچ شده ارتباط نزدیکی داشتهاند؛ بنابراین اگر شما هم صاحب یک وبسایت هستید و میخواهید ورودی سایتتان را افزایش دهید باید در SERP ظاهر شوید تا شانس کلیک گرفتن از کاربران را داشته باشید. در ادامه همه چیز را در مورد سرپ توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
چرا سرپ برای سئو مهم است؟
همان طور که در نمودار زیر مشاهده میکنید، اکثر کاربران روی یکی از نتایج ظاهر شده در صفحه اول SERP کلیک میکنند و در واقع از همان صفحه اول جواب خود را میگیرند.
به همین دلیل است که همه میخواهند در صفحه اول ظاهر شوند و برای کسب رتبههای 1 تا 10 تلاش میکنند. شاید ظالمانه به نظر برسد، اما حتی اگر رتبه 11 را کسب کنید و در صفحه دوم ظاهر شوید، عملاً نامرئی خواهید بود. از طرفی، همیشه هم قرار گرفتن در صفحه اول مساوی با جذب ترافیک بالا نخواهد بود،
75 درصد از کلیکها فقط به 3 رتبه اول اختصاص پیدا میکند؛ به عبارت دیگر اکثر کاربرانی که عبارتی را سرچ میکنند، صفحه SERP را اسکرول نمیکنند و به انتخاب یکی از سه نتیجه اول بسنده میکنند.
علاوه بر نتایج طبیعی، تبلیغات ادوردز نیز در صفحات نتایج موتور جستجو یا سرپ دیده میشوند. این تبلیغات با علامت Ad از نتایج طبیعی تمایز داده میشوند.
به طور کلی نتایجی که در سرپ دیده میشوند را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
- نتایج طبیعی یا ارگانیک
- تبلیغات یا Ads
- فیچر اسنیپت یا ویژگیهای سرپ
پس اگر میخواهید در SERP دیده شوید باید در یکی از این سه دسته قرار بگیرید.
دیده شدن در نتایج طبیعی گوگل با سئو
نتایج طبیعی همان صفحات ایندکس شده در سرپ گوگل هستند. از آنجا که هزاران صفحه موجود در شبکه نت با هر عبارتی که سرچ میشود مطابقت میکنند، گوگل آنها را بر اساس معیارهای رتبهبندی سئو در صفحات سرپ مرتب میکند تا مرتبطترین و باکیفیتترین نتایج در جایگاههای بالاتر قرار بگیرند. طبیعتاً این صفحات در صفحه اول ظاهر خواهند شد. پس میتوان به این نتیجه رسید که با سئو سایت، جایگاه آن در صفحات سرپ بهبود پیدا میکند و در نتیجه سایت بازدید بیشتری خواهد گرفت.
این شما هستید که به عنوان مدیر سایت تعیین میکنید URL صفحه یا متا دیسکریپشن چه باشد و تگ عنوان نمایش داده شده در صفحات سرپ برای صفحه وب شما چی باشد. هرچند که معمولاً گوگل توضیحات متا را تغییر میدهد. اگر structured data صفحه را تنظیم کرده باشید، ریچ اسنیپت نیز در زیر متای توضیحات نمایش داده میشود.
ویژگیهای SERP چیست و چگونه میتوانید در آنها ظاهر شوید؟
یکی دیگر از بخشهای سرپ، فیچرها هستند که به فارسی معمولاً از آنها به عنوان «ویژگیهای سرپ» یاد میشود. این بخش میتواند مانند بخش تبلیغات پولی باشد یا طبیعی. با این حال این بخش اثر قابل توجهی بر سئو دارد.
هدف گوگل از اضافه کردن این بخش به صفحات سرپ، رساندن کاربران به پاسخ، بدون نیاز به کلیک است.
تحقیقات اخیر نشان میدهند 50 درصد جستجوها بدون نیاز به کلیک به پاسخ رسیدهاند.
البته باید به این هم توجه داشت که ویژگیهای سرپ در زبان انگلیسی بسیار پیشرفتهتر از زبان فارسی عمل میکند. اما ببینیم اصولاً فیچرها یا ویژگیهای SERP به کدام بخش از سرپ میگویند. در واقع هر بخشی که در صفحات سرپ ببینید - به جز ادز و نتایج ارگانیک – میتواند جزو ویژگیهای سرپ باشد. البته خود این ویژگیها در چند دسته جای میگیرند:
- اسنیپتهای جدا شده (Featured Snippets)
این نوع سرپ فیچر بیشتر در سرچهای انگلیسی دیده میشود و هنوز آنچنان در میان سرچهای فارسی دیده نشده. در این ویژگی، گوگل بخشی از متن یک صفحه وب را که میتواند بهترین جواب برای عبارت سرچ شده باشد جدا میکند و در یک کادر در بالای صفحه اول نتایج نمایش میدهد. به این ترتیب کاربر بدون نیاز به باز کردن هیچ صفحهای میتواند پاسخ سوالش را در همان صفحات سرپ بخواند.
البته همان طور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، ویژگی اسنیپت میتواند علاوه بر متن، به صورت ویدئو هم باشد. با این که در حال حاضر این ویژگی به صورت متنی برای زبان فارسی فعال نیست ولی به احتمال زیاد در آینده فعال خواهد شد. پس چه بهتر که از همین الآن صفحات سایتتان را طوری بسازید که وقتی این قابلیت برای زبان فارسی نیز فعال شد، سایت شما بتواند در کلیدواژههایی که برای آنها زحمت کشیدهاید به عنوان فیچر اسنیپت ظاهر شود. به این منظور باید در جایگاههای 1 تا 5 قرار بگیرید؛ چون گوگل این ویژگی سرپ را از بین رتبههای 1 تا 5 انتخاب میکند.
- کارت اطلاعات (knowledge card)
گاهی عبارتی که سرچ میشود با یک نمودار، یک جدول یا عدد قابل پاسخگویی است.
علاوه بر آنچه گفته شد، هر نوع پاسخی که کاملاً قابل اعتماد باشد، مانند ویکی پدیا یا وبسایتهای دولتی نیز میتوانند به عنوان کارت اطلاعات در بالای نتایج طبیعی گوگل ظاهر شوند. از آنجا که گوگل این اطلاعات را یا از منابع خود یا از وبسایتهای مشخصی که گفته شد بیرون میکشد، قرار گرفتن در این دسته غیر ممکن است. همان طور که در تصویر بالا نیز مشاهده میکنید، آدرس هیچ وبسایتی برای کارت اطلاعات ذکر نشده و این کارت از منابع خود گوگل است.
- پنل اطلاعات (Knowledge Panel)
پنل اطلاعات در مورد موضوع اصلی که در مورد آن سرچ شده اطلاعاتی را به کاربر ارائه میدهد. این اطلاعات معمولاً در سمت راست صفحه و کنار ستون نتایج دیده میشود.
https://khanomsin.ir/how-to-increase-seo/
اطلاعاتی که در این دسته از ویژگیهای سرپ قرار میگیرند اکثراً از منابع مورد اعتماد خود گوگل تغذیه میشوند؛ مگر اطلاعات مربوط به شرکتها، بیمارستانها و ... پس تنها در صورتی میتوانید در این دسته قرار بگیرید که صاحب کسب و کار بزرگی باشید. به اطلاعاتی که در مورد بیمارستان ابن سینا در کارت اطلاعاتی نمایش داده شده توجه کنید. ساعت کاری، تلفن تماس، حتی دکمههای مسیریابی و وبسایت نیز در این کارت تعبیه شدهاند.
- پک تصاویر (Image Pack)
حتماً زیاد با این ویژگی SERP مواجه شدهاید. برخی کلیدواژهها عکس محور هستند و وقتی سرچ شوند حتماً یک پک تصویر در ابتدا یا در میان نتایج صفحه اول دیده میشود که حاوی تصاویر بندانگشتی کلیدواژه سرچ شده است.
- داستانهای برتر (Top stories)
این بخش نیز هنوز برای زبان فارسی فعال نشده. همان طور که از نامش پیداست باید مقالاتی که اخیراً منتشر شدهاند را در بالای صفحه نمایش دهد. این مقالات معمولاً همراه با نام نویسنده، تصویر بندانگشتی یا ویدئو و عنوان پست نمایش داده میشوند.
- سایرین پرسیدهاند (People also ask)
این کادر در اواسط صفحه سرپ نمایش داده میشود و سؤالاتی است حول کلیدواژهای که کاربر سرچ کرده به همراه پاسخ کوتاه آنها.