سنگ آکوامارین
تاریخچه و مختصری از آکوامارین
آکوامارین گونه ی آبی تا سبز آبی با کیفیت سنگ جواهر بریل است. خواص عقیق یمنی گروه بریل سنگ جواهر با زمرد سبز، یکی از چهار سنگ ارزشمند( به همراه الماس، یاقوت کبود و یاقوت سرخ) می باشد. آکوامارین سنگ تولد رسمی برای متولدین ماه مارس است.
آکوامارین سخت است و درخشندگی شیشه ای زیبایی مشابه با شیشه دارد. این سنگ به رنگ فوق العادی آبی دریا که از آبی کم رنگ تا آبی تیره ی متوسط متفاوت است. نام «آکوامارین» از اصطلاح قدیمی لاتین به معنی «دریای شیرین» برگرفته شده است.
آکوامارین و زمرد سبز از یک خانواده هستند، اما به طرز شگفت آوری متفاوت می باشند. آکوامارین و زمرد سبز هر دو سیلیکات آلومینیوم بریلیوم هستند، اما زمرد سبز با مقدار کم رگه های کروم (و بعضا وانادیوم) یافت می شود، در حالی که آکوامارین رنگ خود را از ناخالصی های آهن موجود در بریل بی رنگ (گسنیت) می گیرد.
آکوامارین و زمرد سبز میزان گرانش و شاخص انکسار یکسان دارند، اما زمرد سبز تمایل دارد که مبهم و پر از ناسرگی است، و برعکس آکوامارین شفافیت و وضوح خوبی از خود ارائه می دهد.
سنگ آکوامارین جزء سنگ های زمرد کبود است و از خانواده سنگ های بریل محسوب می شود و نام آن از یک واژه لاتین به معنی آب دریا گرفته شده است که اشاره به رنگ این سنگ دارد که شباهت بسیار زیادی به رنگ آبی اقیانوس و دریا دارد.
در گذشته از آن برای آرام کردن امواج دریا و ایمن نگه داشتن ملوانان استفاده می شده است.
سنگ آکوامارین مخصوص متولدین ماه مارس است و برای افزایش شادی و نشاط از آن استفاده می شود.
سنگ آکوامارین یکی از سنگ های زلال و شفاف است و به رنگ های آبی و سبز مایل به آبی دیده می شود.
رنگ این سنگ به دلیل اکسید های آهن موجود در ترکیب شیمیایی آن می باشد.
تشخیص آکوامارین
آکوامارین و انواع دیگر سنگ های بریل با درجه ی سختی 7.5 تا 8 در سنجه ی موس کاملا با دوام و سخت هستند. آبی تیره و عمیقا اشباع شده، رنگی مطلوب و با ارزش در آکوامارین محسوب می شود. انواع دیگر بریل مورگانیت، گشنیت، بریل طلایی (هلیودور)، بریل سبز و بیکس بیت هستند.
آکوامارین اغلب توسط رنگ آبی دریای منحصر به فرد خود قابل تشخیص است. این سنگ بسیار سخت بوده و درخشندگی شیشه ای دارد. سنگهای آکوامارین نسبت به سایر جواهرات مشابه شفافیت و وضوح مطلوب تری دارند.
شدت رنگ و وضوح سنگ مهمترین معیار ارزیابی آکوامارین می باشد، و پس از آن کیفیت برش در درجه ی بعدی قرار می گیرد. آکوامارین با مقدار کمی آهن رنگ شده و در آزمایش ترکیب ها مقادیر عناصر و ساختار بلوری شش وجهی به راحتی آن را از سایر سنگ های سبز آبی متمایز می سازد.
منابع و خاستگاه آکوامارین
با معادن بسیار در سراسر کشور می توان تولید کننده ی اصلی آکوامارین را کشور برزیل دانست. سایر ذخایر آکوامارین در استرالیا، میانمار (برمه)، چین، هند، کنیا، ماداگاسکار، موزامبیک، نامیبیا، نیجریه، پاکستان، زامبیا و زیمبابوه و همچنین در چندین نقطه در ایالات متحده قرار دارند.کرور در هند اخیرا به یکی از بزرگترین تامین کنندگان سنگ آکوامارین تبدیل شده است.
آکوامارین شناخته شده در جهان
بزرگترین کشف آکوامارین با کیفیت سنگ جواهر در سال 1910 رخ داد، در زمانی که معدن «Minas Gerais» در مارامبارای برزیل سنگی با 243 پوند (110.5 کیلوگرم) وزن، 18 اینچ (48.5 سانتی متر) طول و 15.5 اینچ قطر که به سنگ های جواهر بسیار با مجموع وزن بیش از 100000 قیراط برش خورده بود، حفاری شد.
«Dom Pedro» با 26 کیلوگرم وزن که توسط طراح جواهر آلمانی Bernd Munsteiner در سال 1992 در ایدار ابرشتاین آلمانبرش خورده بود، بزرگترین قطعه ی آکوامارین است که تاکنون کشف شده است.
رنگ آکوامارین
آکوامارین مانند آب دریا، آکواریوم به رنگ آبی روشن، آبی تیره، آبی سبز و سبز آبی در می آید. رنگ اشباع تر، ارزش بالاتری دارد، اگر چه تقریبا همه ی زمردهای کبود معمولا در خود آبی روشن تری دارند. آبی عمیقا اشباع شده، مطلوب ترین رنگ است، اما در نمونه های بزرگ بسیار به ندرت یافت می شود.
شدت رنگ یکی از مهمترین معیارها در ارزیابی سنگ های جواهر رنگی است، اما بر خلاف جواهرات دیگر، آکوامارین با شدت رنگ کمتر ارزش کمتری نخواهد داشت به این خاطر که بیشتر زمردهای کبود پاستلی هستند و بسیاری از افراد سنگ های جواهر سبک تر با بلور شفاف را به سنگ هایی با رنگ عمیق و پررنگ ترجیح می دهند.