کیست دندان در بارداری

آیا کیست دندان در بارداری خطرناک است؟

در دوران بارداری، با توجه به نوع کیست و سرعت رشدی که دارد، این دندانپزشک است که باید تشخیص دهد چه زمانی برای درمان آن اقدام کند. دندانپزشک زن در رشت برخلاف آبسه، کیست دندان معمولا عفونی نبوده و رشد بسیار کمی دارد. به همین دلیل مشکل زیادی هم برای زنان باردار ایجاد نمی‌کند. با توجه به خطر کم این عارضه، معمولا دندانپزشک درمان‌های اولیه را در سه ماهه دوم برای بیمار توصیه خواهد کرد.

کیست دندان در دوران حاملگی چگونه تشخیص داده می‌شود؟

معمولا کیست دندان بدون علائم است. در اکثر مواقع، تشخیص کیست به صورت اتفاقی و با استفاده از تصاویر رادیوگرافی صورت می‌گیرد. با توجه به اینکه در دوران بارداری، به جز در موارد ضروری از مادر عکس گرفته نمی‌شود، ممکن است اصلا در این دوران تشخیص داده نشود. به همین دلیل، در اکثر مواقع، زمانی که برخی علائم آن در بیمار بروز پیدا می‌کنند، دندانپزشک می‌تواند با توجه به آنها به وجود کیست پی ببرد.

روش‌های درمان کیست دندان در بارداری چیست؟

در کل، برای درمان کیست دندان از روش‌های زیر استفاده می‌شود:

  1. عصب کشی دندان

    در صورتی که دندانپزشک تشخیص دهد که درمان کیست در دوران بارداری ضروری است، ممکن است در سه ماهه دوم، به درمان ریشه دندان بپردازد. در خیلی از مواقع، این عارضه با این روش به مرور از بین خواهد رفت.

  2. تخلیه کیست

    در صورتی که کیست دندان دچار عفونت شده باشد، دندانپزشک نیاز دارد محتویات آن را تخلیه کند. در این شرایط، قسمتی از آن را برش داده و تخلیه می‌کند. این درمان گاهی به دلیل احتمال گسترش عفونت، برای مادر باردار ضروری است.

  3. جراحی کیست

    اگر کیست دندان با درمان‌های اولیه‌ای مثل عصب کشی از بین نرفت، از این روش استفاده می‌شود. در این روش، دندانپزشک با انجام جراحی، کیست را از دهان بیمار خارج می‌کند. البته در صورتی که این عارضه مشکل خاصی برای بیمار ایجاد نکرده باشد، این روش به بعد از زایمان موکول خواهد شد.

روش‌های خانگی برای درمان کیست دندان در بارداری

گاهی اوقات، بیمار ممکن است برای درمان خانگی کیست دندان، از روش‌های خانگی استفاده کند. اما خیلی از این روش‌ها، مورد تایید دندانپزشکان نیستند و به دلیل اهمیت دوران بارداری، انجام آنها بدون مشورت با دندانپزشک توصیه نمی‌شود:

  1. استفاده از کمپرس گرم در صورتی که تورم لثه در اثر تشکیل کیست زیاد باشد، می‌توانید با استفاده از کمپرس گرم تورم آن را کاهش دهید.
  2. شست‌وشوی دهان با آب نمک آب نمک می‌تواند با خاصیت ضد باکتریایی که دارد، در جلوگیری از بروز عفونت موثر خواهد بود.
  3. میخک از دیگر ترکیباتی است که می‌تواند در کاهش علائم ناشی از تشکیل کیست موثر باشد، میخک است. بیشتر از این ترکیب، برای بی‌حسی و تسکین درد استفاده می‌شود.
  4. زردچوبه ممکن است زردچوبه برای کاهش التهاب ناشی از تشکیل کیست دندان موثر باشد.

عوارضی که کیست دندان برای مادر باردار ایجاد می‌کند

بر اثر تشکیل کیست دندان در زنان باردار، ممکن است یکسری علائم بروز پیدا کنند:

  1. درد و حساسیت دندان کیست دندان در برخی از بیماران، سبب حساسیت می‌شود. حساسیت دندان معمولا در بارداری، با شدت بیشتری اتفاق می‌افتد.
  2. جابه‌جایی و ایجاد فاصله بین دندان‌ها در صورتی که کیست در این دوران رشد بیشتری داشته باشد، ممکن است بین دندان‌ها فاصله بیندازد.
  3. بی‌حس شدن قسمتی از صورت موقعیت کیست دندان ممکن است در نزدیکی یکی از اعصاب صورت باشد. در صورتی که به عصب فشار وارد کند، قسمتی از صورت دچار بی‌حسی و گزگز خواهد شد.
  4. لق شدن دندان این عارضه ممکن است با فشار به دندان، سبب لق شدن آن شود.
  5. حساس شدن بافت لثه معمولا کیست سبب ایجاد تورم در لثه می‌شود. این تورم به دلیل تغییرات در سطح هورمون ها، بیشتر از حالت عادی است.

https://drshamsdentist.com/%D9%84%D9%85%DB%8C%D9%86%D8%AA-%D8%AF%D9%86%D8%AF%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D8%B1%D8%B4%D8%AA/

به چه دلایلی ممکن است در زمان حاملگی دچار کیست دندان شویم؟

تشکیل کیست در مادران باردار، می‌تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد:

  1. آسیب به دندان در گذشته در خیلی از مواقع، کیست دندان به دلیل آسیبی که در اثر حادثه به دندان وارد شده، به مرور زمان ایجاد می‌شود.
  2. عصب کشی ناموفق دندان در صورتی که دندان مادر باردار، قبل از بارداری عصب کشی شده باشد و این درمان با شکست مواجه شود، ممکن است علائم کیست در دوران بارداری بروز پیدا کنند.
  3. دندان نهفته وجود دندان نهفته در دهان، می‌تواند سبب ایجاد کیست دندان شود.