لق شدن دندان دائمی
آیا دندان دائمی لق میشود؟
فعالیت بیش از حد باکتریهای موجود در دهان میتواند سبب به وجود آمدن التهاب لثه شود. بهترین متخصص ریشه دندان در رشت اگر این مشکل، تشخیص داده نشده و به موقع برای درمان آن اقدام نشود، به مرور زمان عفونت لثه و یا تحلیل لثه ایجاد خواهد شد. عفونت لثه میتواند درد و ناراحتی زیادی را برای بیمار ایجاد کند و با پیشرفت آن زمینه ساز لق شدن دندان و از دست رفتن آن میشود. اما به طور کلی لق شدن دندان میتواند علل مختلفی داشته باشد که در ادامه مقاله این موضوع را به طور کامل برای شما شرح میدهیم.
علل لق شدن دندان در سنین بزرگسالی
لق شدن دندانهای دائمی میتواند ناشی از مواردی باشد که در زیر به بررسی آنها میپردازیم:
-
بیماری لثه
نوعی بیماری که سبب التهاب و عفونت در لثهها میشود، پریودنتیت است. در اکثر مواقع به دلیل رعایت ضعیف بهداشت دهان و دندان اتفاق میافتد. طبق بررسیهای مراکز پیشگیری و کنترل بیماریها در آمریکا، بیش از نیمی از بزرگسالان دارای بیماریهای لثه هستند.
باقی ماندن جرم و پلاک بر روی دندانها در اثر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، میتواند منجر به بروز بیماریهای لثه شود. پلاک تشکیل شده بر روی دندانها حاوی باکتری بوده که اگر از بین نروند به مرور زمان سفت و سخت میشود و جرم را تشکیل میدهد. در این صورت تنها دندانپزشک متخصص قادر به از بین بردن آنها خواهد بود.
جرم با ایجاد فاصله بین دندانها و لثه، سبب جدا شدن آنها و هجوم باکتریها به سمت لثه میشود. این فرایند به مرور زمان با آسیب به استخوان و بافتهای حامی دندان، باعث لق شدن دندانها میگردد. التهاب لثه میتواند علائمی مانند قرمزی و تورم لثه، خونریزی لثه در زمان مسواک زدن، تحلیل لثه و تغییر در موقعیت دندانها داشته باشد. -
بارداری
در زمان بارداری برخی از هورمونها مانند استروژن و پروژسترون میتوانند سبب تاثیراتی بر استخوانها و بافتهای دهان شوند. اگر این هورمونها بیش از اندازه افزایش یابند، با ایجاد تغییراتی بر لیگامانهای حامی دندان و استخوانها، سبب لق شدن یک و یا چند دندان میشوند. البته این تغییرات پس از اتمام دوران بارداری به وضعیت سابق خود بازمیگردند و نگرانی زیادی در این باره وجود ندارد. با این حال توصیه میشود که اگر در دوران بارداری لقی دندانها مشاهده شد، حتما به کلینیک دندانپزشکی مراجعه شود.
-
پوکی استخوان
نوعی بیماری که سبب تحلیل رفتگی و ضعیف شدن استخوانها میشود، پوکی استخوان است. افرادی که دارای این بیماری هستند، حتی در اثر ضربههای بسیار جزئی احتمال شکستگی استخوان در آنها وجود دارد. تاثیر گذاری پوکی استخوان در اکثر مواقع بر ستون فقرات، مچ دست و همچنین استخوان لگن است. اما احتمال اثر گذاری آن بر استخوانهای فک نیز وجود دارد. به همین جهت پوکی استخوان میتواند اثر مستقیمی بر لق شدن دندانها داشته باشد.
-
حادثه
دندانهای سالم و طبیعی، مقاومت و استحکام بسیار بالایی دارند. اما در صورتی که ضربه شدیدی بر اثر تصادف و یا هر اتفاق دیگری به آنها وارد شود، میتواند سبب لق شدن دندان و یا حتی از بین رفتن آن شود.
-
دندان قروچه
یکی دیگر از مواردی که با آسیب رساندن به دندانها میتواند باعث لق شدن آنها شود، دندان قروچه است. برخی از افراد دارای این عادت رفتاری نادرست بوده و تا زمانی که دچار درد فک نشوند، از آن آگاهی پیدا نمیکنند. مراجعات مکرر به مطب دندانپزشکی سبب میشود تا دندانپزشک با بررسیهای لازم وجود دندان قروچه را تشخیص داده و برای درمان آن اقدام نماید.
-
بیماریهای سیستمیک
برخی از بیماریهای سیستمیک که فرد به آنها مبتلا است، میتوانند سبب لقی دندان شوند. به عنوان مثال، دیابت یکی از این بیماریهاست. طبق مطالعات، یک سوم افراد دیابتی به بیماری پریودنتال مبتلا هستند. به همین دلیل این بیماری میتواند سبب لقی دندان شود.
-
کیست و تومور
در صورتی که نزدیک دندان یک کیست یا تومور در حال رشد باشد، این احتمال وجود دارد که دندان لق شود. چرا که کیست و یا تومور میتواند به دندان فشار وارد کرده و آن را لق کند.
علائم لق شدن دندان
لق شدن دندان میتواند علائم دیگری را به همراه خود داشته باشد که عبارتاند از:
- خونریزی و زخم شدن لثهها
- حالت کبودی در لثهها
- تحلیل لثه
- خونریزی لثه در زمان مسواک زدن و یا نخ دندان کشیدن
- حالت چرکی در اطراف دندانها
- تورم در قسمتی از بافت دهان و لثه
تشخیص لق شدن دندان
توجه داشته باشید که اگر متوجه لقی دندان خود شدید، سریعا به مطب دندانپزشکی مراجعه نمایید. دندانپزشک متخصص با معاینه دندانها، علت لق شدن دندان را بررسی میکند. لق بودن دندانها حتی اگر در مراحل ابتدایی باشد، در صورت عدم درمان میتواند سبب از بین رفتن دندان شود.
وجود دندان لق در دهان در غذا خوردن و صحبت کردن فرد مشکلاتی را ایجاد میکند. دندانپزشک متخصص و دارای مهارت با بررسی آزمایشات لازم و معاینات دقیق، علت لق شدن دندان را تشخیص داده و بهترین درمان را برای آن انتخاب میکند.
روشهای درمان دندان لق شده
با توجه به شرایط بیمار و وضعیت دندان آسیب دیده، دندانپزشک میتواند از راهکارهای زیر برای درمان استفاده کند:
-
دارو درمانی به کمک شستشوی دهان
دندانپزشک با استفاده از این روش به بهبود سلامت لثه و از بین بردن باکتریهای موجود در دهان میپردازد. حتی ممکن است برای کاهش بار میکروبی، از درمان جرم گیری نیز استفاده شود.
-
جراحی
گاهی اوقات برای از بین بردن بافت و استخوان آسیب دیده، لازم است تا از روشهای جراحی برای درمان کمک گرفت. برخی از این روشها عبارتاند از:
-
پیوند استخوان
این روش درمانی برای بازسازی استخوان از دست رفته مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش، دندانپزشک معمولا از پودر استخوان استفاده کرده و استخوان را بازسازی میکند. گاهی هم ممکن است قسمتی از سایر استخوانهای بدن را برداشته و به صورت پودر برای پیوند استفاده کند.
-
پیوند بافت نرم
این جراحی میتواند از آسیبهای بیشتر به لثه جلوگیری نماید. در واقع زمانی که در اثر بیماری پریودنتال بافت لثه تحلیل میرود، دندانپزشک از این روش استفاده کرده و آن را بازسازی میکند.
-
-
اسپلینت دندان
در این روش دندانپزشک به کمک سیم استیل نازک، دندان لق را به دندان کناری وصل کرده تا به صورت محکم سر جای خود قرار بگیرد.
-
کشیدن دندان
در مواقعی که میزان لقی دندان در حدی باشد که دندانپزشک نتواند از هیچ روشی برای نجات آن استفاده نماید، مجبور است دندان آسیب دیده را بکشد.
-
جراحی فلپ
در صورتی که جرم و پلاک زیادی زیر خط لثه وجود داشته باشد، سبب بروز بیماریهای لثه میشود. دندانپزشک برای اینکه بیماری لثه بهبود پیدا کند، مجبور است جرم زیر لثهای را بردارد تا با کاهش بار بیماری، لقی دندان را کاهش دهد. برای برداشتن جرم زیر لثهای، ممکن است نیاز به تهیه فلپ باشد.
پیشگیری از لق شدن دندانهای دائمی
همانطور که پیشتر در بخش علل بیان کردیم، این اتفاق ممکن است بر اثر یک حادثه رخ دهد؛ به همین دلیل نمیتوان به طور کامل از این اتفاق پیشگیری کرد.
با این حال برخی موارد در کاهش بروز این اتفاق نقش بسیار مهمی دارند که در زیر به آنها اشاره شده است:
- بهداشت دهان و دندان خود را به درستی و به صورت منظم رعایت کنید. اگر در مسواک زدن و نخ دندان کشیدن سهل انگاری کنید، احتمال بروز بیماریها و عفونتهای لثه وجود خواهد داشت. این بیماریها در نهایت با آسیب به دندان سبب لق شدن آن میشوند.
- اگر دچار بیماری دیابت هستید، حتما آن را کنترل نمایید.
- چکاپهای دندانپزشکی برای حفظ سلامت دهان و دندان نقش بسیار موثری دارند. بنابراین هر چند وقت یک بار به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید.
- در صورتی که عادت به دندان قروچه در شب دارید، حتما از نایت گارد برای محافظت از دندانهای خود استفاده نمایید.
- برخی از داروها میتوانند بر سلامت دندانها اثرگذار باشند. بنابراین اگر داروهای خاصی مصرف میکنید، با دندانپزشک خود در این باره مشورت کنید.
- اگر در ورزشهایی مانند کاراته و یا بوکس شرکت دارید، حتما برای حفاظت از دندانهای خود از محافظ دهان استفاده نمایید.
- به منظور جلوگیری از پوکی استخوان، رژیم غذایی متناسب را دنبال کرده و از مصرف ویتامین D غافل نشوید.